Lager inkomen, minder zorg ...
Gebruik immunotherapie bij stadium III en IV bij lage midden en hogere inkomens (IKNL)
Patiënten uit lagere inkomensgroepen krijgen minder vaak een behandeling tegen kanker dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit onderzoek gaat het over verschillen in behandeling van kanker bij patiënten uit verschillende inkomensgroepen. Dat is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten, waaronder melanoom van de huid.
De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg.
Uit het onderzoek blijkt dat patiënten uit lagere inkomensgroepen minder vaak een tumorgerichte behandeling ondergaan dan patiënten met een hoger inkomen. Tumorgerichte behandelingen zijn gericht op de tumor of uitzaaiingen en hebben als doel genezing, het stoppen van tumorgroei of levensverlenging.
Wanneer patiënten wel behandeld worden, ondergaan degenen met een lager inkomen vaker minder ingrijpende behandelingen. Bij het optreden van bijwerkingen, zoals complicaties, het stopzeten van kuren of ziekenhuisopnames, zijn er weinig verschillen te zien tussen inkomensgroepen.
Toch bezoeken patiënten met gevorderde kanker uit lagere inkomensgroepen in het laatste half jaar voor hun overlijden vaker een hulpverlener dan patiënten met een hoger inkomen.
Wat zien de onderzoekers bij de behandeling van melanoom? Patiënten in de lage inkomensgroep krijgen minder vaak een re-excisie en een schildwachtprocedure, terwijl dit een standaard behandeling is. Bij gevorderd en uitgezaaid melanoom worden mensen met een lager inkomen minder vaak behandeld met immuuntherapie. Bij het gebruik van doelgerichte therapie zijn er geen verschillen.
De verschillen kunnen door meerdere factoren worden verklaard. Fysieke factoren spelen hierbij een rol, aangezien patiënten met lagere inkomens vaker bijkomende aandoeningen hebben, vaker een slechtere conditie hebben, vaker overgewicht hebben en vaker roken. Daarnaast nemen zij mogelijk minder vaak deel aan programma’s om de conditie te verbeteren voordat de kankerbehandeling begint.
Persoonlijke factoren dragen ook bij aan de verschillen in behandeling. Zo hebben patiënten met een
lager inkomen vaker beperkte gezondheidsvaardigheden en zijn ze minder bereid of in staat om te reizen voor ziekenhuiszorg, wat hun keuze voor een behandeling kan beïnvloeden.
Het proces van samen beslissen over de behandeling kan ook verschillen veroorzaken. Voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden is samen beslissen extra moeilijk, wat invloed kan hebben op de uiteindelijke behandelkeuzes.
Aanbevelingen
De onderzoekers doen ook aanbevelingen aan zorgverleners:
Richt de zorg meer op de persoon die voor je zit
Gebruik begrijpelijke taal
Zorg ervoor dat je zeker weet dat de patiënt jouw informatie begrijpt
Geef aandacht aan een gezonde leefstijl
aan patiënten:
Weet dat je vaak kan kiezen. Praat daarover met je zorgverlener, met je huisarts
Probeer gezond te leven
Het volledige rapport is te lezen op de website van IKNL
Comments