top of page


DE HUIDMONITOR APP VAN
STICHTING MELANOOM

 

Eyeleen_app_sticker.gif

Huidkanker staat op nummer één van alle kankersoorten in Nederland. Elk jaar komen er steeds meer mensen bij die er mee te maken krijgen: 1 op de 5. Dermatologen zien ook steeds meer jonge mensen in hun praktijk.

In Nederland vindt helaas geen nationale screening voor huidkanker plaats. Daarom is het superbelangrijk om je eigen huid goed in de gaten te houden.

De huidmonitor app van Stichting Melanoom helpt je hierbij.

HUIDMONITOR.png
Gstore.png
Astore.png
thumbnail_App store slides.png

Over de app

  • De huidmonitor app is bedoeld om je eigen huid regelmatig te controleren

  • Door foto's te maken van jouw (moeder)vlekken kun je ze zelf monitoren

  • Jouw (moeder)vlekken kun je direct vergelijken met foto's van onschuldige en verdachte (moeder)vlekken in de database 

  • In de app staan tips over waar je op moet letten bij het checken van je huid

  • De herinneringsfunctie geeft je een seintje zodat je het checken niet vergeet

  • De app is helemaal vrij van reclame en gratis te downloaden. Door iedereen! 

    Lees hier het persbericht over de campagne:
    Stichting Melanoom lanceert de Huidmonitor app

Check your selfie

De app werkt op de meeste Android smartphones en op de Iphone iOS 11.0 of nieuwer. Na het downloaden via de appstore kun je meteen aan de slag. We adviseren je om bij het gebruik in een goed verlichte ruimte te staan. De badkamer bijvoorbeeld. 

1. Neem een foto van een (moeder)vlek  
2. Geef de vlek een naam en beschrijf de locatie 
3. Vergelijk de vlek met voorbeelden uit de database (optioneel) 
4. Stel een herinnering in voor je volgende check en om nieuwe foto’s te maken 

Eye teach you

Hoe wordt een verdacht plekje ontdekt? Door een oplettend oog!
Van jezelf of van een ander. Weet jij waar je op moet letten?
Deze methode helpt je om melanoom te herkennen:
 
Asymmetry: De (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm 

Border: De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand

Color: De (moeder)vlek heeft verschillende kleuren; bruin of zwart, soms wit rood of blauw 

Diameter: De (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 5 mm (ter vergelijking: de achterkant van een potloodgummetje)

Evolving: De (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert van vorm of kleur

Valt jou iets op aan je huid aan de hand van deze kenmerken.
Of twijfel je daarover? Ga dan altijd naar de huisarts en laat je door verwijzen naar een dermatoloog!

Eyeleen_abcde_uitleg.gif

Lelijk eendje

Een andere methode is om het “lelijke eendje” (ugly duckling) te vinden, een plek die uit de toon valt. Dit kan een nieuwe, snel groeiende of veranderende vlek of een bobbeltje zijn dat opvalt omdat die duidelijk anders is qua kleur (kan ook eenkleurig roze, donkerblauw of zwart zijn), vorm of grootte dan de moedervlekken eromheen. Valt jou zoiets op bij het checken van je huid? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts.

Ugly Ducklin.gif

Vraag hulp

Is het lastig om jouw (moeder)vlek te fotograferen? Vraag dan om hulp bij het maken van de foto. Het is sowieso goed als iemand anders jouw huid bekijkt op plekken die je zelf niet goed kunt zien. Zoals je rug, billen, nek, op je hoofd en achter je oren bijvoorbeeld. 

1.-Check-your-joyfriend_crop.gif

Een verdacht plekje.. Wat nu?

Geen paniek. Niet elk vlekje is meteen een melanoom. Toch moet je bij enige twijfel een bezoek brengen aan de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een dermatoloog zodat de (moeder)vlek goed onderzocht kan worden.  

Het is bij melanoom superbelangrijk om er op tijd bij te zijn. Een melanoom dat vroeg wordt ontdekt en verwijderd, is goed te genezen. De kans op overleving is dan bijna 100%. Maar melanoom is niet voor niets de meest agressieve vorm van huidkanker. Het kan snel uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Een uitgezaaid melanoom is moeilijk te behandelen en heeft een veel slechtere prognose. Dus ga naar de huisarts als je twijfelt!

TXT_V_SKINCHECK_GIF.gif

Disclaimer

Let op:
De Huidmoniotr app stelt geen diagnose en dient ook niet op die manier te worden geïnterpreteerd.
De app helpt bij het monitoren van je eigen huid en het leren herkennen van verdachte plekjes.
Wanneer je ongerust bent over een (moeder)vlek op je huid of als je ziet dat een plekje verandert, irriteert, herhaaldelijk jeukt of bloedt, adviseren wij je om altijd naar de dokter te gaan. De app slaat de data alleen lokaal op jouw telefoon op.

Help je mee?

Stichting Melanoom voert het hele jaar door campagne om de bewustwording rondom huidkanker te helpen vergroten. Dat is hard nodig want door slim om te gaan met de zon is huidkanker grotendeels te voorkomen. En weten waar je op moet letten bij het checken van je huid, kan letterlijk je leven redden. We hebben weer een mooie set GIFs en GIF-stickers gemaakt zodat iedereen kan meehelpen aan meer awareness.

 



 

 

Sharing is caring!
Alleen samen kunnen we het tij in huidkanker helpen keren. Volg ons op Facebook en Instagram om onze berichten te delen en ga zelf aan de slag met onze en GIF-stickers via stories! Je kunt ze vinden wanneer je zoekt op de namen van de campagnes zoals: 'huidmonitor' 'shadeiscool' en 'discoveryourspot'. En via ons account op GIPHY kun je alle awareness GIFs en GIF-stickers vinden en ook direct delen met je vrienden. Gebruik de hashtags: #discoveryourspot #stichtingmelanoom #huidmonitor en vergeet ons vooral niet te taggen zodat we samen meer mensen bereiken! 

TXT_EYE_MIRRORMIRROR_GIF.gif

Mijn melanoom: lees hun ervaringsverhalen

Laura.png
Marijne.png
Buddy Support Ronald.png
Suzanne.png
Laura kreeg meerdere keren een melanoom. "Melanoom is onvoorspelbaar. Zelf alert blijven op je lichaam blijft zo belangrijk."
Marijne kreeg op haar 22e een melanoom op haar oor. "Ik vind het belangrijk om jongeren bewust te maken dat ook zij huidkanker kunnen krijgen." 
Ronald trok vaak tijdens zijn werk als kabelmonteur op zonnige dagen z'n shirt uit, zonder zich tegen de zon te beschermen. Hij kreeg te maken met uitgezaaid melanoom. "Had ik me nou maar ingesmeerd."
Suzanne is een Surinaams/ Nederlandse mix en kreeg een melanoom op haar been. "Ook als je een zwarte of bruine huid hebt moet je oppassen met de zon en alert blijven op gekke plekjes en verkleuringen."
bottom of page