top of page

Mijn Melanoom,

2021

Marijne

Mijn melanoom is per toeval ontdekt door de huisarts toen ik daar heen ging vanwege verkoudheidsklachten.

Marijne

Hoe kwam je erachter dat je melanoom had?

Mijn melanoom is per toeval ontdekt door de huisarts toen ik daar heen ging vanwege verkoudheidsklachten. Na een lichamelijk onderzoek wees hij mij op het plekje dat ik op mijn oor had en vroeg hij of ik me daarvan bewust was. Dit was niet het geval en daarmee liet de huisarts mij weer naar huis gaan. Eenmaal thuis aangekomen, deelde ik het verhaal met mijn moeder en die vroeg zich af waarom de huisarts aandacht besteedde aan dat plekje en ze begon zich direct zorgen te maken. Onder lichte dwang ben ik, enige tijd later, teruggegaan naar de huisarts. Ditmaal was het een andere huisarts die ook niet direct de noodzaak zag maar zij besloot foto’s te maken en deze voor de zekerheid door te sturen naar de dermatoloog in het ziekenhuis.

In deze periode liep ik de laatste stage van mijn HBO-opleiding tot docent Frans. De dermatoloog had de foto’s bekeken en vond het plekje er enigszins gek uitzien maar het baarde hem nog geen zorgen. Hij opperde zelfs om te wachten tot de zomervakantie om het plekje weg te halen omdat ik anders met een pleister op mijn oor voor de klas zou staan, dat leek hem ook vervelend.

Aan het begin van de zomervakantie ben ik naar de dermatoloog gegaan en hij heeft het plekje weggehaald om op te sturen naar het laboratorium. Een week later op het moment dat de hechtingen verwijderd moesten worden, kwam de diagnose. Dat onschuldig lijkende plekje bleek huidkanker, een melanoom.

Welke behandeling heb je gekregen?

In totaal ben ik twee keer geopereerd aan mijn melanoom. In eerste instantie is het plekje oppervlakkig onder lokale verdoving weggesneden door de dermatoloog. Na de diagnose is onder algehele narcose nog een groot stuk huid van één centimeter rondom de oorspronkelijke plek weggehaald om de snijranden schoon te maken waardoor eventuele “restjes” kwaadaardige cellen ook weg zouden zijn.

Hoe gaat het nu met je?

Het heel erg goed met mij! Na het afronden van mijn HBO-opleiding en het jaar dat in het teken stond van mijn melanoom ben ik verder gaan studeren. Op dit moment ben ik aan het afstuderen van de Master Toegepaste Taalwetenschappen aan de VU in Amsterdam. Het afstuderen bestaat uit een stage en het schrijven van een scriptie dus in deze gekke tijden hoef ik me zeker niet te vervelen!

Waarom wil je jouw ervaring delen?

Ik vind het belangrijk om anderen, met name jongeren, bewust te maken van het feit dat ook jonge mensen huidkanker kunnen krijgen. Vaak wordt huidkanker in verband gebracht met oudere mensen of met zonaanbidders die wekelijks onder de zonnebank gaan. Beide is op mij niet van toepassing en toch is het mij op mijn 22e overkomen. Na mijn diagnose merkte ik al snel dat mensen in mijn omgeving zich ineens ook bewuster werden van moedervlekjes die zij hadden en ze opperden zelfs om er ook eens mee langs de huisarts te gaan. Het deed mij goed om deze bewustwording te zien in mijn omgeving. Mijn ervaringsverhaal wil ik inzetten om jongeren bewust te maken dat een melanoom op elke leeftijd gevonden kan worden. Ook wil ik graag tips delen over zelfcontrole en zongedrag waarmee (het overgrote deel van) melanomen voorkomen kan worden.

Hoe ben je met Stichting Melanoom in aanraking gekomen?

Vlak na mijn diagnose ben ik door mijn verpleegkundig specialist gevraagd om voor de kranten in de regio Zwolle mijn verhaal te doen. Hier heb ik geen moment over na hoeven denken wat ik vond het belangrijk om mijn ervaring te delen en mensen aan te zetten tot nadenken. Doordat ik net mijn studie had afgerond en nog heel erg bezig was met het onderwijs, ben ik toen op internet gaan zoeken in hoeverre er voor jongeren van 12 tot en met 18 toegankelijke informatie te vinden was over huidkanker en de gevaren van de zon. Het viel mij op dat deze doelgroep in de campagnes vaak onderbelicht blijft en daarom besloot ik een mailtje te sturen naar Stichting Melanoom met mijn ideeën. Sinds dat moment ben ik ook vrijwilliger geworden bij de stichting en ben ik nu lid van het social media team. Samen bedenken en maken we content voor Discover Your Spot, het awareness account van de stichting op Instagram, het platform waar veel jongeren actief op zijn.


2021

Contact

Heb je behoefte aan een buddy? Neem dan contact met ons op via:

Je kunt ons ook bellen of mailen:

/

We zijn bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
We streven ernaar binnen 12 uur het eerste contact met jou te leggen.​

Help je mee?

Word onderdeel van onze missie 'meer genezing, minder melanoom'

COLLECTE-BUS-hand.gif

Mijn Melanoom.

Ervaringsverhalen kunnen steun en herkenbaarheid bieden. 

Mijn-melanoom-temporary.png

Een luisterend oor. 

Kom in contact met een lotgenoot voor support of ervaringen. 

STMELANOOM_HANDJES.gif
bottom of page