Stichting Melanoom

Melanoom Infodag 2018

zaterdag 7 april 2018 ,

Op zaterdag 7 april houdt Stichting Melanoom haar jaarlijkse Melanoom Infodag. Graag nodigen wij je uit om aan deze dag deel te nemen. Naast medische informatie en interessante sessies is er voldoende gelegenheid voor ontmoeting.

Locatie: Hotel Casa Amsterdam, Eerste Ringdijkstraat 4, 1097 BC Amsterdam, tel. (020) 665 11 71

De inschrijvingstermijn is verstreken. Hebt u zich niet opgegeven en wilt u toch komen, neem dan contact op met het secretariaat: secretariaat@stichtingmelanoom.nl

Het programma is als volgt:

10.00 uur
Ontvangst  

10.15 uur
Welkomstwoord door voorzitter

10.30 uur start van de volgende lezingen:

Melanoom (plenaire zaal)
Lezing ‘Primaire behandeling van het melanoom’ door dr. N. Kukutsch, dermatoloog LUMC
Lezing ‘De nieuwste inzichten in de behandeling van melanoom stadium 3 en 4’ door prof. dr. C. Blank, internist AVL

Oogmelanoom (zaal Sorbonne)
Lezingen over oogmelanoom, verzorgd door drie artsen van het Erasmus mc:  
drs. N. van Poppelen, arts onderzoeker oogheelkunde & klinische genetica: Genetische afwijkingen in oogmelanomen en de relatie tot de prognose.
drs. K. Smit, bioloog oogheelkunde: Niet invasieve detectie van hoog-risico patiënten.
dr. E. Kiliç, oogheelkundig oncoloog: Karakteristieken van levermetastasen van oogmelanomen en de behandeling via protonenbestraling

12.45 uur

Lunch

13.45 uur
Drie parallelsessies, naar keuze (zie vermelding hieronder)

14.45 uur
Drie parallelsessies, naar keuze (zie vermelding hieronder)

16.00 uur
Afsluiting met drankje

Je kunt kosteloos parkeren in de ondergrondse parkeergarage van het hotel aan de Stephensonstraat (voor zover beschikbaar). Ook een P&R-station is gemakkelijk, zie www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer. Kom je liever met het openbaar vervoer? Het hotel ligt op slechts 3 minuten loopafstand van station Amsterdam Amstel.

Aanmelden kan door dit formulier in te vullen, graag voor 26 maart 2018. Er geldt geen bijdrage in de kosten. 

Parallelsessies van 13.45 uur:

1) Meedoen aan een trial
Dr. Alexander van Akkooi, melanoom en sarcoom chirurg AVL, neemt je mee in de wereld van de klinische studies, die een belangrijke behandeloptie kunnen zijn voor patiënten. Bovendien gaat hij in op de lopende klinische studies in Nederland. 

2) Voeding en kanker: zin en onzin
In de media verschijnen veel, vaak tegenstrijdige, verhalen over gezonde voeding, niet alleen ter preventie van kanker maar ook voor kankerpatiënten. Wat is hiervan waar? Wat kan gezonde voeding en beweging betekenen voor iemand die kanker heeft of heeft gehad? Wat is gezonde voeding eigenlijk? Is het een goed idee om supplementen te gaan gebruiken? Of worden superfoods aangeraden?
Professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit geeft een actueel overzicht van de wetenschappelijke inzichten over de rol van voeding en beweging tijdens en na de behandeling voor kanker. Tevens geeft zij je inzicht in waar je de juiste, wetenschappelijke informatie over de relatie tussen voeding en kanker kunt vinden.

3) Psychische aspecten bij de diagnose kanker nader belicht
Kanker zet je wereld op z’n kop. Er verandert veel en er wordt ook veel van je gevraagd als patiënt. Hoe ga je met de problemen en stress om? Wat heb je nodig en wat helpt om de behandeling door te komen en weer te herstellen? Joyce Vermeer, systeemtherapeut bij het Helen Dowling Instituut, is volledig thuis op dit terrein.

Parallelsessies van 14.45 uur:

4)  Wat betekent het als je naaste de diagnose melanoom krijgt?
De diagnose melanoom kan van grote invloed zijn op relaties en naasten. Het kan impact hebben op sociaal-, relationeel- en economisch vlak. Hoe sta je je dierbare daarin bij? En hoe ga je er zelf mee om?  Joyce Vermeer, systeemtherapeut bij het Helen Dowling Instituut, zal op dit soort vragen ingaan.

5) Bijwerkingen van de nieuwe middelen bij immuun- en doelgerichte therapieën.
Door de behandeling kunnen (ernstige) bijwerkingen ontstaan. Welke oplossingen zijn er om hier goed mee om te gaan en de therapie te kunnen blijven volgen? Is er een verband tussen bijwerkingen en effect van de behandeling? Kan het effect van immuuntherapie doorgaan als de behandeling vanwege bijwerkingen gestopt moet worden? Karijn Suijkerbuijk, werkzaam als medisch oncoloog in het UMC Utrecht Cancer Center, kan je hierover informeren en adviseren.

6) Werk en kanker, hoe ga je ermee om?
In deze sessie kunnen vragen als ‘Hoe open moet je eigenlijk naar je werkgever zijn over je ziekte?’,  ‘Wat zijn de praktische zaken die je geregeld moet hebben?’ en ‘Hoe ga je met je collega’s om?’ aan bod komen. Hetty Wolthuis, specialist in herstelbegeleiding, verzuimbegeleiding en re-integratie van mensen met kanker, geeft uitleg.